Posicionament de l’assemblea del Comú de Lleida respecte les eleccions del 21D

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies.

Davant el moment excepcional que estem travessant, des del Comú de Lleida volem expressar el nostre posicionament respecte les eleccions convocades per al 21 de desembre:

  • Considerem que les eleccions del 21D s’han convocat de forma il·legítima: han estat convocades sota la suspensió de l’autonomia de Catalunya, amb la destitució del govern escollit democràticament, l’empresonament de membres d’entitats socials i representants polítics, l’apertura de processos judicials a nombrosos ciutadans vulnerant la llibertat d’expressió, la imputació de càrrecs executius i alcaldes de molts municipis per la seva participació en el referèndum de l’1O, i una presència de forces de l’ordre excepcional i injustificada.
  • Malgrat tots aquests elements, igual que la participació ciutadana va legitimar un referèndum de l’1O que no es va poder desenvolupar amb totes les garanties democràtiques, entenem que la màxima participació ciutadana pot donar legitimitat a aquestes eleccions i contribuir a clarificar el panorama polític català obrint una nova etapa constituent, per superar el marc autonomista i constitucional actual a partir d’una representació parlamentària que reflecteixi la diversitat del país.
  • El Comú de Lleida forma part d’un moviment social que va decidir participar a les institucions a través de diferents candidatures del canvi, que s’ha anat articulant de diferents formes en els darrers anys. Units en l’acció municipal, al Comú de Lleida hi conviuen persones amb diferents posicionaments pel que fa a la política catalana i en alguns casos vinculades a diferents forces polítiques supramunicipals que formen part d’aquest moviment de transformació política.
  • Més enllà de l’acció municipal, des del Comú de Lleida hem participat activament en la construcció de Catalunya en Comú, tot i no formar-ne part orgànica. Considerem que tenim moltes coincidències amb l’espai de Catalunya en Comú, tot i que també hem manifestat crítiques al seu model de funcionament i hem adoptat posicionaments no sempre coincidents, com per exemple, en relació al referèndum de l’1O. En tot cas, el Comú de Lleida no forma part de la coalició electoral conformada per aquestes eleccions, Catalunya en Comú-Podem, ni ha participat en l’elaboració de les seves llistes electorals. A més de la relació amb Catalunya en Comú, també tenim coincidències, i divergències, amb altres formacions i plataformes polítiques que concorren a les eleccions, en especial amb Pirates de Catalunya, que participa en el Comú de Lleida a nivell municipal i que el 21D s’integra a la llista de la CUP – Crida Constituent.

Atenent aquestes observacions l’assemblea del Comú de Lleida ha arribat als següents consensos:

  1. Promoure la participació en les eleccions, que malgrat la seva excepcionalitat i manca de plenes garanties democràtiques, considerem cabdals per endegar un procés constituent per superar l’actual marc constitucional i autonomista, que doni continuïtat al procés d’empoderament ciutadà dels darrers temps.
  2. Donar suport a totes aquelles candidatures que defensin els principis de bé comú, drets socials i de ciutadania, transparència i participació amb què ens identifiquem com a agrupació d’electors. Ens posicionem clarament a favor de les candidatures d’esquerres, que defensen la celebració d’un referèndum, s’oposen a l’aplicació del 155 i la repressió que comporta, i que demanen revertir-ne tots els efectes (alliberament de tots els presos i preses polítics, l’eliminació dels càrrecs a totes les persones imputades i la retirada dels efectius policials desplaçats arran de l’1-O). Candidatures amb les que, des del nostre inici, hem buscat la confluència o col·laboració en l’àmbit municipal.
  3. Denunciar aquelles candidatures polítiques que es recolzen i adopten la repressió i la via judicial per fer política des del control dels mecanismes de l’estat i els que abonen un discurs i unes polítiques de caire feixista, autoritari, racista o en general contrari als drets humans. Ens posicionem clarament en contra de les opcions polítiques que han donat suport a l’aplicació, il·legítima del 155 i que estan contribuint a la recentralització i l’autoritarisme.

El Comú de Lleida seguirà treballant, concentrant els seus esforços en l’àmbit municipal, sense deixar de banda el compromís polític amb tot allò que, des de qualsevol àmbit, porti a millorar la felicitat del comú de la gent!

Assemblea extraordinària del Comú de Lleida (19 novembre 2017)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest