Aquest divendres, el comúdelleida presentarà una moció al Ple Municipal del mes de juny amb l’objectiu de promoure i protegir l’activitat agrària a l’Horta de Lleida.
«L’Horta de Lleida és un actiu inestimable del nostre municipi que està patint la crisi agrària i la pressió urbanística i de desplegament d’infraestructures industrials, de comunicacions i energia» destacava la regidora del comúdelleida, Laura Bergés.
«Davant d’això, amb aquesta moció volem aportar idees noves i reivindicar un major impuls a algunes mesures que ja està treballant l’ajuntament, però que pensem que s’han d’accelerar i potenciar més», afegia.
La moció subratlla la preocupació per la regressió que pateix l’Horta degut a factors com la pressió urbanística, l’expansió de polígons industrials, la instal·lació d’infraestructures de transport i energia, o la manca de relleu generacional en el sector agrari.
Tot i això, el grup municipal subratlla que s’ha incrementat la consciència sobre la importància de mantenir aquests espais per la seva contribució a la sobirania alimentària i les seves funcions ambientals i socials. «Aquest canvi de mentalitat ha portat a l’aparició de noves eines jurídiques i iniciatives polítiques que promouen la protecció dels espais agraris i l’impuls de l’activitat agrària», afegia la regidora Bergés.
A la moció el comúdelleida proposa una sèrie de mesures per reforçar la protecció integral de l’Horta com a espai agrari periurbà i fomentar la producció local aprofitant les oportunitats legals, programes d’ajut i innovació agrària existents. Entre aquestes mesures es destaca la revisió de l’ordenança de l’Horta i el Pla General de Lleida, així com la creació d’un espai singular agrari.
Es proposa també la protecció de l’Horta en el nou POUM per evitar la pressió urbanística i d’infraestructures, i la millora de les xarxes de camins i de fibra òptica per facilitar l’activitat agrària.
Des del comúdelleida es planteja la col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL) per desenvolupar projectes d’innovació i dinamització, i la captació de recursos europeus. «També es proposa la creació d’un Banc de Terres Municipal per posar en contacte propietaris de terres en desús amb persones interessades a desenvolupar-hi activitat agrària, així com la creació d’un Obrador Compartit perquè faci funcions de viver agroalimentari, com a espai transitori i de testeig per a persones que vulguin elaborar productes derivats», reclamava la Laura Bergés.
A més, la moció inclou la promoció de la formació agrària i ramadera en col·laboració amb l’IMO i altres entitats, el reforç pressupostari del programa Test a Rufea, i el desenvolupament d’estratègies de distribució de proximitat per a la comercialització de la producció de l’Horta. Finalment, un dels acords que es reclama és la creació d’Horts Urbans per fomentar el coneixement de l’activitat agrària i la valoració de la producció alimentària de proximitat.
Amb aquestes propostes, el comúdelleida busca impulsar una estratègia decidida per part de l’Ajuntament per a la protecció i foment de l’activitat agrària a l’Horta, assegurant així la seva sostenibilitat i el seu futur «com a patrimoni viu de la nostra ciutat», concloïa la regidora.