Primeres passes en el camí per una Lleida participativa i transparent

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria and tagged , , .

Els confesso que les primeres setmanes viscudes al capdavant de la regidoria de participació i lluita contra la corrupció donarien per escriure un llibre. Però, ho deixarem de moment en aquest article on, les primeres línies han d’anar destinades a agrair a tota la gent de la casa l’ajuda i la predisposició que estan mostrant per fer realitat una Paeria a l’avantguarda de la transparència i la democràcia participativa.

Un dels grans reptes del govern obert que hem començat a forjar és el de la participació. Volem implicar tota la ciutadania en els processos de presa de les decisions que els afecten en la seva quotidianitat, començant pels barris, on ja recollim les necessitats de les entitats veïnals, com a pas previ a impulsar els consells de zona, amb competències i capacitat de decisió.

És un honor per a mi estar al capdavant de la regidoria de participació, però un bé tant preuat, la participació ciutadana, no pot tenir les portes tancades dins una sola regidoria sinó que ha d’impregnar, de forma transversal, tota l’acció de govern. Els reptes sobre els quals han d’intervenir les institucions públiques són cada vegada més polièdrics. Ja no es tracta, per exemple, de donar una resposta assistencial a la pobresa, sinó d’entendre que aquesta té a veure amb el desenvolupament econòmic, la salut, l’educació i l’urbanisme. La participació permet abordar els problemes complexos i incorporar-hi mirades múltiples.

Perquè, amb ERC i JxCat, considerem que cal obrir la democràcia local a la ciutadania. Cal enfortir la democràcia, amb uns governs ètics, oberts, transparents i participatius. Volem estimular el compromís social, el deure i la llibertat de la ciutadania per decidir en tots els afers municipals i potenciar l’interès general per sobre dels interessos particulars.

Des de l’aposta per una Paeria resilient, ètica i honesta que garanteixi la bona gestió pública hem començat la ingent tasca de supervisar totes les concessions i contractes, per determinar si hi ha, en algun cas, incompliments, i per treballar en millores de futur, com ara la incorporació de noves clàusules socials i mediambientals.

El que hem vist en els primers dies de mandat ens fa pensar que hi ha marge de millora en la qualitat dels serveis públics que rep la gent de Lleida i també en la contractació. I ja ens hi hem posat, començant pel contracte de parcs i jardins. Hem vingut a fer que els serveis públics estiguin a l’alçada del que paguem per ells.

Posarem fil a l’agulla perquè s’exigeixin plans d’igualtat dins de les polítiques de contractació pública i de prestació de serveis, promourem una Fira de la Contractació pública, que inclourà petites i mitjanes empreses i autònoms, l’anunci de plans, previsions de licitacions, amb absoluta transparència, per tal que les empreses puguin dur a terme les seves planificacions.

I també hem començat a donar forma a la nova parcel·la de lluita contra la corrupció. La creació d’una bústia ètica d’alerta ciutadana i de Denúncia de la Corrupció és també un dels objectius a curt termini de l’àmbit de la lluita contra la corrupció, com l’elaboració d’un codi ètic, de bon govern i de conducta, codi que regularà els comportaments i els compromisos dels càrrecs electes, personal directiu i càrrecs de confiança, la relació del govern amb el personal treballador i les relacions de l’ajuntament amb la ciutadania. Es regularan al detall qüestions com l’obtenció d’obsequis, els desplaçaments, les dietes o la disposició de vehicles oficials i haurà de tenir mecanismes de seguiment, regulació i avaluació.

L’erradicació de la corrupció és una tasca que tot bon govern, amb ètica i transparència, ha d’abordar sense cap titubeig, perquè és imprescindible un compromís ètic i perseverant per lluitar decididament contra aquesta xacra que afebleix la democràcia.

Elena Ferre Toldrà
Regidora de participació, contractació i lluita contra la corrupció

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest