Programa conjunt: propostes sobre Administració i càrrecs polítics

Posted on Posted in Notícies.
  • Cal transformar la relació dels ciutadans amb l’administració en general del recel a la col·laboració. Cal fomentar la confiança en l’administrat més que tractar-lo sistemàticament com un presumpte infractor dels reglaments o les ordenances. Els treballadors de l’Ajuntament, des de l’oficina d’informació fins a l’oficina de tributs o la guàrdia urbana, són servidors del ciutadà i així han de ser percebuts.
  • S’optimitzarà el funcionament de l’Administració municipal. S’aprofitaran els mecanismes ja existents i se’n crearan aquells que siguin necessaris per ordenar, potenciar i fer més eficient la feina de tot el personal de l’Administració municipal. S’elaborarà, en col·laboració amb tots els actors implicats, un Pla de Qualitat de l’Administració Municipal adreçat a millorar el funcionament general del conjunt dels serveis públics.
  • Se simplificaran les tasques burocràtiques i s’establiran criteris unitaris de la gestió dels expedients. Es dotarà de forma prioritària als funcionaris dels obligatoris registres telemàtics. En paral·lel, racionalitzarem els procediments de cara a eliminar tràmits i documents innecessaris per continuar la gestió tant electrònica com en paper.
  • Cal també realitzar un inventari catàleg de tot el que l’administració ofereix als ciutadans, tot ordenant-lo de manera clara i simple a les oficines virtuals i administracions.
  • Es potenciaran les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en la seva funció d’agilitzar tràmits i no de complicar-los. Caldrà dotar de contingut a les actuals oficines virtuals i fomentar i facilitar la cultura del nou mitjà que suposa internet.
  • Es creuaran d’una manera total i absoluta les dades de l’administració, per evitar tràmits tant per als ciutadans com per als funcionaris.
  • L’Ajuntament ha de fomentar l’ús de programari lliure dins dels seus sistemes. Els avantatges i beneficis són molts, entre els quals l’eficiència, la independència de proveïdors, la flexibilitat i adaptació a les necessitats específiques, la disponibilitat, la seguretat, la possibilitat de la participació ciutadana, l’adopció d’estàndards oberts.
  • S’habilitarà un codi ètic dels treballadors de l’administració de l’Ajuntament i dels càrrecs polítics, que estableixi entre altres coses una clara distinció entre els àmbits públics i privats, de manera que es regularan al detall qüestions com l’obtenció d’obsequis, els desplaçaments, les dietes o la disposició de vehicles oficials. Es tendirà a suprimir les dietes i altres retribucions extraordinàries sempre i quan no estiguin clarament justificades.
  • El codi ètic incorporarà també la revocabilitat i la limitació de mandats.
    S’eliminaran els amiguismes, quan no nepotismes.
  • La remuneració dels càrrecs públics ha de ser l’adequada per a una funció de responsabilitat, però cal establir amb claredat uns límits raonables.
  • Dedicació exclusiva. La tasca al capdavant dels afers públics de la ciutat requereix tota la dedicació i no és compatible amb les duplicitats de càrrecs que actualment estan generalitzades, tot generant d’una banda una dedicació insuficient i de l’altra una acumulació de sous que considerem indefensable.
  • Per exercir la seva funció, un càrrec electe necessita sovint, a més del personal propi de l’Administració, de persones de confiança qualificades i amb les quals comparteix el seu projecte polític. L’abús que se n’ha fet exigeix, tanmateix, una clara racionalització i reducció dràstica d’aquests càrrecs de confiança.
Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest