Projecte de ciutat del passat

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Comú de Lleida and tagged , , , , , .

Denunciem que la política del govern respecte als centres comercials i la gestió dels residus suposa un retrocés que tindrà repercussions econòmiques, ambientals i socials.

La regidora del comúdelleida, Laura Bergés ha destacat que el planejament urbanístic relatiu als centres comercials i la proposta de revertir el Porta a Porta a Pardinyes i Balàfia han centrat gran part del debat en la comissió informativa de Gestió de la Ciutat.

En ambdós projectes, la política del govern ens retrotreu al 2018, obviant els avenços que s’han produït en els darrers anys i les noves necessitats, ambientals, econòmiques i socials que té la ciutat“, valorava la Laura Bergés. La regidora també ha lamentat el suport de Junts a aquest retrocés que “suposarà donar passes enrere en la recollida selectiva, amb un major cost econòmic per a la ciutadania, i que, en l’àmbit comercial, desfà la feina que havia fet el propi grup de Junts per impulsar el Pla de l’Estació com a alternativa de gran format comercial“.

Avança Torre Salses, s’ajorna el Pla de l’Estació

En relació a l’oferta de centres comercials, el comú ha demanat informació sobre el desenvolupament dels plans urbanístics de Torres Salses i de l’Estació. “Veiem que el govern està accelerant els passos per desenvolupar el centre comercial de Torre Salses, mentre s’ajorna el desenvolupament del Pla de l’Estació, obviant les demandes de la majoria del Ple i del sector comercial local“, denunciava la regidora del comúdelleida.

En aquest sentit, des del comúdelleida s’ha tornat a reclamar el compliment de la moció aprovada pel ple, per modificar la tipologia d’establiments comercials que es podran instal·lar a Torre Salses i garantir que no sigui un parc de petites i mitjanes empreses, “tal com havia promès el propi alcalde“, recordava la Laura Bergés.

També s’ha reclamat accelerar els treballs per al desenvolupament del Pla de l’Estació com una alternativa de centre comercial integrat a la ciutat que tindrà efectes menys negatius sobre el comerç local, ja que no allunyaria els consumidors de l’actual teixit comercia i de restauració i perquè tindria menys impacte en la mobilitat.

Ens costa d’entendre que el PSC segueixi en les posicions del 2018 i posi en risc el teixit comercial local ja amenaçat per la situació econòmica i els canvis de consum, i la vida social i el dinamisme urbà lligat a aquesta activitat comercial“, afegia la regidora del comú.

Per altra part, des del comúdelleida s’ha destacat l’incompliment de l’acord signat per Junts i el PSC arran dels pressupostos, que preveia que aquest mes de març es portaria a Ple l’aprovació provisional del Pla de l’Estació, i que no es portarà “perquè l’ajuntament encara està valorant les al·legacions a la viabilitat econòmica que ha presentat Promenade“, explicava la Laura Bergés.

Des del grup municipal es denuncia que el govern posi en qüestió les valoracions econòmiques del pla inicialment aprovat pel Ple, precisament a instàncies de Promenade com a part interessada en la paralització del Pla de l’Estació.

Passes enrere en els objectius de recollida selectiva de residus

Pel que fa a la gestió de residus, el comúdelleida considera que l’expedient per revertir el Porta a Porta a Pardinyes i Balàfia presenta greus deficiències, tant en l’avaluació del funcionament de la prova pilot com en la valoració de l’impacte econòmic que tindrà revertir aquest sistema.

La valoració del funcionament del Porta a Porta hauria d’incloure més informació sobre els índexs de reducció de residus assolits, sobre el compliment dels objectius de recollida selectiva fixats per la llei, sobre l’estalvi econòmic que ha generat i sobre la valoració ciutadana del sistema i dels elements que han fallat en la seua implantació“, explicava la regidora del comúdelleida.

Per altra part, el grup municipal considera que la proposta de modificació del contracte que proposa el govern no deixa clar quin és el sistema que s’implantarà a partir del juny ni els impactes econòmics que tindrà. “La modificació no aclareix quants ni quin tipus de nous contenidors s’hauran de posar, ni quin és el seu cost i l’efecte que pot tenir sobre el cost del contracte, ni com afectarà el canvi a la factura de l’ajuntament pels abocaments a Montoliu o als ingressos que ara obté per la recollida selectiva, que previsiblement disminuiran amb el nou sistema“, reclamava la regidora Laura Bergés.

Per tot això, el comúdelleida ha alertat que el canvi proposat pel govern pot tenir un impacte sobre el cost total del servei que caldrà repercutir sobre les taxes que paga la ciutadania, a més de provocar una rebaixa dels índexs de recollida selectiva amb impacte ambiental i també econòmic si no es compleixen els objectius marcats per la legislació.

En lloc d’anar endavant, aprofitant l’experiència i els projectes desenvolupats en aquests darrers anys per millorar, tant en la gestió de residus com en el desenvolupament comercial, estem anant endarrere, i ho pagarem car“, ha conclòs la regidora del comúdelleida.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest