El comúdelleida demana que l’Ajuntament impulsi un Obrador Compartit a l’Horta per fomentar l’elaboració de productes derivats que afegeixin valor afegit a les produccions familiars.
La regidora del comúdelleida, Laura Bergés ha explicat que «podria ser un obrador municipal o mixt, amb participació cooperativa dels propis productors que vulguin desenvolupar activitats d’elaboració agroalimentària».
El comúdelleida planteja que aquest obrador pugui desenvolupar funcions d’espai test per a petits productors i, sobretot, que funcioni com a obrador comunitari, on diverses persones puguin compartir l’espai per elaborar productes derivats. «Els petits productors que no tenen prou volum per invertir en instal·lacions pròpies podrien beneficiar-se d’aquest equipament, afegint valor a la seua activitat» ha explicat Bergés.
Des del comúdelleida s’ha destacat que amb la col·laboració entre institucions, entitats i iniciatives cíviques s’ha donat lloc a projectes com la Xarxa d’espais d’emprenedoria agroalimentària de Catalunya (XEMAC).
Aquesta xarxa promou la incorporació i el desenvolupament de l’activitat agrària a través d’iniciatives com els espais tests i els obradors compartits. «Els obradors tenen un potencial que fan viable la petita elaboració i contribueixen al desenvolupament local, a l’agroecologia, a la sobirania alimentària i a frenar el despoblament de les zones rurals», ha afirmat la regidora.
El comúdelleida proposa la creació dels obradors compartits, com una solució innovadora i efectiva per impulsar l’economia local, recolzar l’agricultura sostenible i promoure la sobirania alimentària, contribuint així a la revitalització de l’Horta de Lleida.
Aquesta proposta del comúdelleida s’emmarca en una estratègia més àmplia de dinamització del sector agroalimentari, amb un èmfasi especial en l’enfortiment dels espais d’emprenedoria agroalimentària.
En aquesta línia, el grup municipal també reclama que es reforci el programa test que es desenvolupa als Horts de Rufea, per a què persones que es volen incorporar a l’activitat agrària o que volen diversificar la seua producció, puguin testejar-la abans de fer la inversió.
«Entenem que cal reforçar aquest programa test, amb més pressupost i més col·laboració amb espais formatius i amb els pagesos i pageses que busquen relleu generacional», defensava la regidora.
La incorporació de finques privades al programa test permetria afegir finques de fruiters al programa test (ja que a Rufea només s’ofereixen terres per producció d’hort), posant en contacte pagesos que no troben relleu generacional amb nous emprenedors que vulguin incorporar-se a l’activitat agrària.