El comúdelleida ha presentat una esmena a l’ordenança de l’Horta per incorporar-hi la regulació de les línies d’evacuació i transport d’energia de les plantes fotovoltaiques, adequant-la al previst en la modificació del planejament general de Lleida en tràmit. L’esmena té per objectiu millorar la protecció de la biodiversitat, del paisatge i del patrimoni cultural de l’Horta davant els macroprojectes energètics que s’estan projectant al nostre territori.
L’Horta de Lleida, així com altres municipis de ponent i terres de l’Ebre, està afectada per tres projectes de línies de Molt Alta Tensió vinculats a les macro-centrals de producció fotovoltaica que s’han projectat a Alcarràs, Almacelles i zones de Teruel i Zaragoza. En el cas de l’Horta, l’impacte no és només sobre l’activitat agrícola i ramadera i el paisatge, sinó que en ser un territori habitat s’hi poden sumar afectacions sobre la salut i activitat de les persones.
Per això, «des del comúdelleida ja vam impulsar la modificació del planejament urbà de la ciutat i ara presentem aquesta esmena a l’ordenança de l’Horta» ha manifestat la Marina Pifarré, representant del comúdelleida a la comissió municipal de l’Horta.
Marina Pifarré ha afegit que «el planejament i l’ordenança són mecanismes que, des de la sobirania municipal, permeten intervindre en el model de transició energètica salvaguardant la salut, l’activitat agrícola i el valor paisatgístic i patrimonial de l’Horta». L’esmena a l’ordenança de l’Horta complementa i sobretot anticipa la protecció de l’Horta que es fixarà en el planejament general de Lleida un cop s’aprovi definitivament i entri en vigor la modificació que es va aprovar inicialment al setembre de 2021.
Dos models de transició energètica oposats
Les línies de molt alta tensió que es pretenen desplegar per territori lleidatà corresponen a projectes impulsats per les grans companyies i fons d’inversió que pretenen mantenir un model de producció energètica centralitzat i de benefici econòmic concentrat en poques mans. Això dibuixa un mapa amb macrocentrals en els territoris menys poblats de terres de Lleida, de l’Ebre i l’Aragó, i de més línies de molt alta tensió travessant aquests territoris per transportar l’energia a la zona litoral, on es concentra el major volum de consum energètic.
Enfront aquest model, el comúdelleida defensa una transició energètica que reforci la producció descentralitzada, de màxima proximitat al territori de consum, i amb una planificació que prioritzi els espais ja alterats per altres activitats minimitzant l’impacte sobre l’agricultura, el paisatge i la biodiversitat.
El comúdelleida s’ha afegit a la Plataforma contra els megaprojectes energètics de les Terres de Ponent i reclama de la Generalitat una planificació del mapa energètic territorial de Catalunya que aposti per aquest model descentralitzat. La Generalitat ha de reequilibrar un mapa que actualment divideix Catalunya en una part productora altament afectada pels impactes negatius de les macro-centrals i línies de molt alta tensió, i una part consumidora amb un molt baix índex d’aprofitament de la capacitat de producció d’energia renovable.
Més informació:
Agència de l’Energia: Informació sobre els projectes de plantes solars FV o línies elèctriques d’evacuació d’alta tensió, que han estat comunicats a l’Ajuntament de Lleida