Propostes per millorar la gestió de la campanya de la fruita

Posted on Posted in Ciutat per treballar, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , .

El comúdelleida proposa ampliació del calendari de l’operatiu de temporers i millorar l’atenció i orientació laboral tenint en compte l’arribada de refugiades d’Ucraïna.

La comissió de l’Horta ha debatut la proposta de resolució del comúdelleida en relació a la campanya de la fruita. S’hi inclouen mesures per eliminar les traves administratives a l’accés al treball, millorar l’orientació laboral i el control de la contractació, així com l’ampliació del calendari de l’operatiu de temporers per cobrir el conjunt de la campanya. La proposta també contempla un servei d’atenció a les persones refugiades d’Ucraïna que els ofereixi orientació laboral per accedir a feina durant la campanya de la fruita.

«Tenim un elevat nombre de persones refugiades d’Ucraïna, que se sumaran als refugiats arribats d’altres països i als migrants que es troben amb moltes dificultats per accedir a un permís de treball», ha explicat la representant del comúdelleida a la comissió de l’Horta. «Necessitem que l’estat faciliti la regularització d’aquestes persones, però també que l’Ajuntament adapti el dispositiu a aquesta arribada de refugiats i al calendari real de la campanya de la fruita», ha afegit.

Ampliar el calendari del dispositiu de temporers

El comúdelleida ha reclamat que l’ajuntament allargui el calendari del dispositiu de temporers, més enllà de l’agost. Tal i com ha explicat la Marina Pifarré, «enguany la campanya no començarà tant aviat com altres anys perquè la fruita primerenca ha estat la més afectada per les gelades, però sí que és important que s’allargui l’operatiu més enllà del 31 d’agost per cobrir la collita de pera i poma, que no ha patit tant les gelades». El regidor de l’Horta, David Melé, ha assumit aquesta proposta i plantejarà una ampliació d’entre 15 i 20 dies en l’operatiu de temporers.

Orientació laboral per a les refugiades ucraïneses

També ha tirat endavant la proposta del comúdelleida per crear un servei d’atenció i orientació laboral que tingui en compte l’important nombre de persones refugiades d’Ucraïna, majoritàriament dones, que han arribat a Lleida i municipis propers, i que poden trobar una oportunitat laboral en el marc de la campanya de la fruita.
La resolució aprovada proposa també que l’ajuntament mantingui reunions periòdiques amb les empreses de treball temporal i que faci un seguiment de les inspeccions laborals, per vetllar pel correcte funcionament de la contractació i millorar l’orientació de les persones que fan ús del dispositiu municipal de temporers.

Facilitar la regularització administrativa.

Finalment, la proposta aprovada reitera la petició d’un procés de regularització extraordinari per a les persones sense permís de treball. Aquest procediment extraordinari hauria de permetre treballar a les persones que tenen permís d’estància d’estudiants, a sol·licitants d’asil i a persones que presentin ofertes de treball i portin més de sis mesos a l’estat. També es planteja la pròrroga de les autoritzacions expirades i l’admissió de les sol·licituds d’arrelament presentades fins al gener d’enguany.

La comissió de l’Horta ha aprovat també una declaració institucional en suport a la pagesia davant les pèrdues ocasionades per les gelades. El comúdelleida ha demanat que la declaració fes menció explícita als danys causats a verdures i hortalisses, a més dels fruiters.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest