Reclamem un impuls a les polítiques de garantia del dret a l’habitatge

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat capdavantera, Ciutat per viure, Comú de Lleida and tagged , , , , .

El comúdelleida ha expressat la seva preocupació per l’increment dels problemes d’accés a l’habitatge i l’augment dels desnonaments, i lamenta la falta d’avenços en les polítiques de la Paeria per fer-hi front.

La regidora Laura Bergés ha destacat la urgència d’abordar la crisi actual en l’àmbit de l’habitatge. «Ens preocupa profundament la falta de progressos significatius en l’increment dels habitatges d’emergència, d’inclusió, pisos pont, recursos de housing first i places per a joves sense llar. L’Ajuntament ha de prioritzar aquestes necessitats amb més eficàcia». El grup municipal també denuncia la paràlisi en l’acció per identificar i posar al mercat els nombrosos pisos buits que hi ha a la ciutat.

Increment de desnonament i manca de recursos d’emergència

El comúdelleida destaca que en els darrers anys hi ha hagut un increment continuat de les necessitats d’allotjament d’emergència fruit de l’increment dels desnonaments. Al 2002 l’ajuntament va atendre 33 famílies amb necessitat d’allotjament d’emergència per desnonament, nombre que va pujar a 54 famílies al 2023. A aquestes necessitats s’hi afegeixen les creades per situacions de violència masclista, causes sobrevingudes o atenció a persones sense llar.

«Davant aquesta realitat, veiem que l’ajuntament no disposa de prou habitatges d’urgència i segueix havent de recórrer a pagament d’allotjaments hotelers» explicava la regidora Laura Bergés. «Per això, reclamem que s’avanci en el pla d’inclusió i emergència, que preveia un increment del nombre d’habitatges d’emergència que no s’està produint».

En aquesta línia, el grup municipal destaca la falta d’acords efectius amb la Sareb per recuperar habitatge buit en mans de l’entitat pública. «Estem veient que la PAH és més eficaç que el propi ajuntament per posar aquests pisos buits en servei per atendre famílies en situació de vulnerabilitat. Ens costa d’entendre».

Recursos per a la inclusió social

Des del comúdelleida es denuncia també la lentitud en el desplegament del pla d’inclusió social presentat pel govern a l’inici del mandat. «Les dades que ens facilita el govern sobre els recursos residencials per a persones sense llar, ens indiquen que després de l’increment de pisos per als projectes Housing First i Sostre 360 que es van produir en l’anterior mandat, en aquests darrers any hi ha hagut molt poques incorporacions, i també s’ha paralitzat la creació de recursos d’allotjament col·lectiu».

Per altra part, la regidora del comúdelleida també alerta que no s’està planificant l’increment de recursos de personal que és necessari per atendre el model d’inclusió de presentat pel govern del PSC. «El model que ens va presentar el regidor Enjuanes planteja la necessitat de reforçar els recursos humans en diverses àrees com són els equips de carrer, l’equip d’inclusió per acompanyar les persones allotjades en pisos Housing First, i l’equip tècnic de serveis socials per al seguiment de les urgències habitacionals, però de moment no veiem una planificació clara d’aquest increment de recursos. Ho hem preguntat diverses vegades i el govern no ens sap donar una resposta clara sobre quines són aquestes necessitats de personal».

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest