Reclamem un pla integral i comunitari per a La Mariola

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat capdavantera, Ciutat democràtica, Ciutat per viure, Ciutat valenta, Comú de Lleida and tagged , , , , , , .

El grup municipal celebra que s’avanci en els treballs per una intervenció de millora a La Mariola, però reclama un pla per al conjunt del barri i que posi en primer pla la dimensió comunitària, implicant al veïnat de la zona en el disseny de les accions a realitzar, d’acord amb el projecte Barris amb Futur del qual forma part La Mariola.

«Entenem que tot i que les actuacions urbanístiques prioritàries es concentrin en els 11 blocs seleccionats pel govern en el Pla Mariola, cal tenir en compte el conjunt del sector de Mariola i Blocs Juan Carlos alhora de dissenyar una actuació integral, que no és només urbanística.» explicava la regidora del comúdelleida, Laura Bergés. El Pla d’actuació presentat pel govern afecta a la zona delimitada pels carrers Mart, Júpiter, Mariola i Cardenal Cisneros.

Des del grup municipal també s’ha demanat al govern que coordini el Pla que va presentar ahir amb els treballs ja en marxa dins del projecte Barris amb Futur del qual forma part la Mariola, i que integri la perspectiva de treball comunitari i els equips de participació en el disseny de les actuacions de millora.

Precisament, el programa barris amb Futur es basa en el disseny d’estratègies d’intervenció consensuades entre administracions i comunitat, «i per això lamentem que el govern posi en marxa el procés d’elaboració del pla obviant aquesta perspectiva comunitària que s’hauria d’incorporar ja en aquesta primera fase de disseny del pla i que ni tant sols hagi inclòs el perfil de tècnic en treball comunitari en l’equip que haurà de redactar el pla», afegia la Laura Bergés.

La regidora del comú també ha lamentat que el govern anunciï la licitació del pla de millora sense haver compartit amb els grups municipals cap informació sobre l’orientació del mateix, i que no s’hagi posat sobre la taula cap mesura d’actuació a més curt termini per millorar les condicions de vida a la Mariola. «La redacció del pla es preveu que duri setze mesos, però el veïnat de la Mariola no pot esperar més d’un any a que veure millores en el seu barri».

En quant a les noves mesures de seguretat per a la Mariola, des del comúdelleida s’ha recordat i reiterat que en l’aprovació del Pla de Seguretat el mes de març ja es va alertar que no desenvolupava la millor estratègia per abordar les particularitats de cada barri. «El govern va decidir aprovar un Pla de Seguretat amb una diagnosi insuficient dels problemes de seguretat als diferents barris, i sense mesures particulars per atendre’ls, tot per la pressa a aprovar un pla coincidint amb el dia de la dona», valorava Laura Bergés.

Per altra part, el grup del comúdelleida continua reivindicant una visió més àmplia de les polítiques de seguretat, que complementin la tasca de la Guàrdia Urbana amb els recursos necessaris per impulsar la intervenció i mediació sociocomunitària i intercultural.

«Nosaltres continuem reivindicant un enfocament més basat en la cultura de la pau i la cohesió social, que promogui la responsabilització comunitària, la reparació de les persones agreujades, i la mediació sociocomunitària. Aquest enfocament hauria de considerar les causes estructurals de la violència i adoptar aproximacions restauratives, amb estratègies i accions específiques per a cada barri».

Acollida de temporers: repartir culpes sense assumir responsabilitats

Pel que fa a les declaracions de l’alcalde respecte a Ajuntaments que estarien pagant bitllets de transport a Lleida a temporers, la regidora del comú ha manifestat que «l’alcalde no pot defugir la responsabilitat de la falta de mesures per atendre una arribada de persones per la temporada de la fruita. Independentment de com arribin -i caldria que aclarís quins ajuntaments estan enviant persones a Lleida-, sabem que a partir de maig comença l’arribada de temporers i ja havíem advertit que mentre no obri el dispositiu del pavelló de la Fira, l’Ajuntament havia de prendre mesures per evitar tenir persones dormint als carrers»

Des del comúdelleida es demana una previsió i actuacions immediates en l’àmbit de seguretat i altres com és el cas dels temporers i la falta de l’habitatge per atendre a aquests treballadors sense culpabilitzar a la resta d’institucions i responsabilitzant-se com Ajuntament davant d’aquestes problemàtiques.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest