Ronda de reunions per valorar la proposa d’acord sobre polítiques d’atenció al sensellarisme i els temporers

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , , .

Després que el govern hagi revisat la proposta d’acord sobre polítiques d’inclusió i atenció a la campanya agrària, incorporant bona part de les demandes que li han vingut traslladant grups polítics i entitats socials, el grup del comú inicia una ronda de trobades amb partits polítics i entitats per valorar-ne el contingut i la necessitat d’assolir un acord ampli de ciutat.

Tal i com ha vingut defensant, el comúdelleida considera que l’atenció al sensellarisme, la inclusió social i a les necessitats d’allotjament temporal que es generen durant la campanya de la fruita, requereixen un consens ampli de ciutat, per treure l’atenció als més vulnerables de la polarització política i electoralista, i oferir un itinerari d’actuació el màxim de compartit pels diferents grups polítics per dotar aquestes polítiques de la continuïtat i estabilitat que requereixen.

Després de la tensió creada entorn la proposta d’equipament a Pardinyes, amb la reunió dels 27 regidors i regidores que es va produir el 14 de març es va iniciar un procés per cercar aquest acord ampli, que ha comptat amb les aportacions dels grups del govern, del PSC, C’s i el comúdelleida, per arribar a una proposta que va ser traslladada als grups la setmana passada.

Moviments cap a una solució de consens

El comúdelleida ha valorat positivament el procés obert i l’acceptació per part del govern de bona part de les aportacions que hem fet els grups polítics, que responen també a reclamacions plantejades per associacions veïnals i entitats socials de l’àmbit de la inclusió social:

  • Es garanteix la separació de l’atenció al sensellarisme de l’atenció a la campanya de la fruita, per evitar la concentració de l’atenció en un sol punt i millorar així l’adequació dels recursos a la diversitat de situacions.
  • L’equipament projectat a Pardinyes (ECMU) es redimensiona i es reserva per a temporers i altres usos de lleure, educatius o d’emergència, mentre que l’atenció al sensellarisme es reserva per a altres equipaments específicament destinats aquesta atenció i als processos d’inclusió social que requereix.
  • Es defineix un compromís de recursos per atenció al sensellarisme alineat amb la proposta de Llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme que s’està tramitant al Parlament: es reforçarà la política d’habitatge públic per a inclusió social i es comprometen dos equipaments comunitaris, per desenvolupar processos d’inclusió on les persones puguin guanyar autonomia abans d’accedir a pisos, i un altre per donar compliment a l’obligació de les ciutats de més de 50.000 habitants de disposar d’equipaments de baixa exigència que proporcionin allotjament i serveis bàsics.
  • Dins els recursos per atenció a temporers, a més de l’ECMU, es preveu incrementar el programa de pisos de l’EMU per millorar l’accés al lloguer per part dels temporers i altres mesures per facilitar l’allotjament per part dels pagesos o empleadors.
  • Es garanteix l’espai per al projecte de residència de gent gran reclamat per la Plataforma en Defensa de la Residència de Pardinyes.

La proposta actual se situa doncs en la línia del consens que hi ha al Parlament de Catalunya entorn la proposta de llei d’atenció al sensellarisme i el nou marc de polítiques d’inclusió social, impulsada conjuntament per PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i Grup Mixt. Un consens que el comúdelleida entén que es pot i s’ha de reproduir a la nostra ciutat.

El repte del sensellarisme i l’allotjament dels temporers: una responsabilitat de ciutat

Per tot això, el comúdelleida emplaça als grups polítics i entitats socials a valorar els avenços que hi ha hagut amb aquest procés de debat col·lectiu i a posar el màxim esforç en assolir un acord que afronti la necessitat de donar una resposta digna al repte del sensellarisme i l’atenció a temporers.

El comú ha sol·licitat reunions per compartir valoracions de la proposta d’acord als grups polítics de la Paeria PSC, C’s i PP, així com a les entitats veïnals Orvepard, Plataforma en Defensa de la Residència de Pardinyes, Fundació Pardinyes i Pardinyes per la Dignitat, i als sindicats i entitats socials vinculades a l’atenció al sensellarisme i la campanya de la fruita. Les primeres reunions estan ja confirmades per al dijous i divendres d’aquesta setmana.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest