Sobre l’ús de productes fitosanitaris en zones urbanes

Posted on Posted in Ciutat per viure, Comú de Lleida, Paeria and tagged , , .

Arran d’algunes respostes a la nostra proposta de millorar la regulació de l’aplicació de productes fitosanitaris en zones urbanes i adjacents i d’actuar en el cas concret que s’està produint a Llívia, des del comúdelleida entenem que convertir aquest cas en un tema de «pagesos versus urbans», adoptant una defensa corporativa de la pagesia sense analitzar el cas concret i desqualificant a qualsevol que reclami mesures de protecció de la salut, no ajuda a solucionar el tema.

Ens sembla erroni abordar aquest cas com un conflicte general de pagesos contra veïns, sense distingir si parlem de l’Horta o de terrenys urbans, ni les condicions concretes d’aplicació dels productes fitosanitaris, també coneguts com pesticides o plaguicides, en aquest cas.

En aquest cas particular, ens trobem amb terreny urbà, on part de la finca originària es va destinar a construcció de pisos, mantenint activitat agrària a l’altra banda del carrer, que també és zona urbana. Entenem que aquesta situació ha de comportar canvis en la forma d’aplicar els pesticides, tenint més cura de no afectar la salut de les persones o el sistema de clavegueram. Tal com de fet es fa habitualment quan s’han d’aplicar plaguicides en entorns urbans.

En aquest sentit, la regulació de distàncies mínimes, sistemes d’avís, formes d’aplicació o tipus de producte ha d’ajudar a evitar conflictes i a millorar la protecció de la salut. Considerem que una ciutat com Lleida, precisament per la importància de l’activitat agrària, ha de regular millor l’aplicació de productes fitosanitaris en zones urbanes i adjacents, tenint en compte criteris de protecció de la salut de les persones.

 

La notícia publicada a La Manyana: Els treballs agrícoles prop de la ciutat enfronten pagesos i veïns

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest