Tot el que pot fer la nostra deixalleria

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , .

El Comú de Lleida ha proposat posar en funcionament a la deixalleria de Lleida un centre de reaprofitament de recursos per la reutilització de tots aquells objectes (mobles, aparells,…) que puguin ser reparats per allargar-ne la vida útil. Estarà gestionat públicament i funcionarà a través d’un projecte de reinserció laboral de persones en risc d’exclusió. Permetrà reduir residus dràsticament, alhora que generarà ingressos per la venda d’alguns dels objectes reparats. Els usuaris que dipositin a la deixalleria objectes que no necessiten o no els funcionen rebran punts que podran bescanviar a la botiga per altres objectes reparats.
És cert que el projecte bàsic per a la implantació d’una nova deixalleria per al tractament de residus municipals de Lleida esmenta aquesta possibilitat, però pensem que no ens hem de quedar en mínims, sinó forjar un projecte pioner en el vessant social i mediambiental.
Diverses de les coses que la gent diposita a la deixalleria considerant-les un “residu” podrien ser aprofitades com a “objecte” per d’altres persones, revertint així la situació crítica que vivim de malbaratament de recursos naturals. Sorprèn, doncs, que no s’estigui fent res a Lleida, i que només un 19% de les deixalleries catalanes facin accions per facilitar la reutilització. Pensem que val la pena alliberar els abocadors de materials que encara tenen vida i fer aquesta gestió des d’un projecte que integri a persones amb dificultats d’accés al mercat laboral i combati les desigualtats socials creixents.
També hem insistit que la deixalleria és un equipament idoni per a la incorporació de les energies renovables, perquè, a part de l’impacte positiu d’aquestes energies a la mateixa deixalleria, també poden tenir una funció de sensibilització entre la ciutadania. Sabem que el projecte inclou plaques solars, però la nostra aposta és anar més enllà perquè tinguin un paper cabdal a la nova deixalleria. Ens hi posem?

A la botiga de la deixalleria de Tàrrega hi arriben objectes procedents de la deixalleria, del buidatge de pisos i de persones que els hi porten expressament. Cada vegada rep més clients. Foto: Jordi Giribet.


Més info aquí

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest