Treballem perquè la Paeria adopti mesures urgents per compensar les pèrdues ocasionades a la venda directa i de proximitat

Posted on Posted in Ciutat per treballar, Comuns, Notícies, Paeria.

El comúdelleida ha estat treballant des de l’inici de la crisi de la Covid19 per reactivar els mercats i, en general, l’activitat econòmica d’alimentació de proximitat i les mesures especialment adreçades a persones amb més dificultats per fer la compra i cuinar. El nostre grup polític valora que cal una aposta més forta de l’ajuntament envers aquest sector bàsic, que s’ha vist en una situació de desavantatge respecte les superfícies comercials.

Entenent les necessàries mesures de control sanitari que s’han de prendre, hem insistit des dels primers dies de la crisi en la necessitat d’aplicar mesures de suport a la venda directa i de proximitat, unes propostes que la setmana passada vam traslladar en forma de document de treball als socis de govern.

Valorem positivament el compromís de govern per revisar la major part dels punts d’aquest document, alhora que demanem la màxima celeritat per aplicar mesures que ja esdevenen urgents. Conscients que el consens dins del govern no és sempre possible, lamentem que no es consideri prioritària l’obertura dels mercats setmanals del dijous i del dissabte -com es fa en moltes altres poblacions- tot complint les condicions de distància i de protecció establertes per la Generalitat.

 

Propostes de suport a la venda directa i de proximitat

 

Les necessitats de proveïment alimentari obliguen a evitar l’aturada d’activitat d’empreses d’alimentació i assegurar l’acompliment de totes les obligacions en matèria d’higiene i salut laboral i seguretat alimentària i impedir el contagi. En conseqüència, és obligat protegir l’ocupació d’acord a les circumstàncies en les quals ens trobem, minimitzant els tancaments que es puguin generar en empreses d’alimentació.

En conseqüència, cal prioritzar els mecanismes que permeten a la persona consumidora gestionar la compra sense necessitat d’entrar al comerç, exposant-se el mínim possible, només passant a recollir i pagar la compra, ja que una vegada gestionada, el comerç es posarà en contacte amb el client perquè la reculli. El treball de forma telemàtica redueix els riscos.

A més, les noves dinàmiques de distribució alimentària que està obrint la crisi i la valorització dels aliments de proximitat, produïts de forma respectuosa amb el medi ambient i els drets laborals, de bona qualitat i amb varietats locals, així com la comunicació entre pagesia i consum, que també beneficia l’objectiu del preu just alimentari i l’adaptació del mercat a les tendències de consum, han de ser aprofitades amb visió de futur. El suport a les petites iniciatives de productors locals i de cooperatives de consum, sovint centrades en producte ecològic, és imprescindible perquè la crisi no només no acabi deixant tota la producció i distribució en mans de les grans empreses de l’agroindústria, sinó que potenciï els models alternatius, de proximitat, ecològics, de qualitat i amb salut que, a més, al tenir menys intermediaris, minimitzen el risc de contagi.

Propostes:

  1. L’obertura dels mercats setmanals del dijous i del dissabte, tot complint les condicions de distància i de protecció ja establertes en els decrets d’emergència aprovats.
  2. Ampliar l’espai de venda dels mercats setmanals, tot respectant les mesures de seguretat, amb productors agrícoles que ho sol·licitin i amb restaurants o bars que estiguin disposats i preparats per a la venda de menjar cuinat.
  3. Revisar les parades que estiguin buides als mercats municipals permanents i fer una oferta pública i en condicions avantatjoses per a ocupar-les amb altres paradistes o amb empreses interessades en oferir menjar cuinat.
  4. Fer una campanya de difusió específica pels mitjans de la Paeria i a través dels mitjans locals i xarxes socials, per a fomentar els mercats setmanals i els permanents i les iniciatives “del cistell a casa”.
  5. Agilitzar els tràmits administratius per a permetre la venda a domicili a qualsevol comerç, botiga, bar, restaurant o empresa de producció agrícola
  6. Invertir recursos municipals en promoure que les empreses de producció agrícola o els negocis de restauració facin servir mitjans telemàtics per a fer les comandes i sistemes de repartició a domicili. Plantegem que la Paeria analitzi iniciatives existents a Catalunya i que posi en marxa, en coordinació amb les cambres de comerç, amb les empreses interessades i amb les empreses de repartiment, ajudes i suport tecnològic a les empreses que, o bé no estan satisfetes amb les condicions de les grans plataformes que dominen el mercat o, simplement, no poden assumir els seus costos. A Lleida, podem potenciar la tasca de la cooperativa Serveis amb Cor, serveis de missatgeria ecològica, que té per objectiu generar ocupació per a col·lectius vulnerables i afavorir la inserció laboral.
  7. Incentivar als comerços mesures d’atenció a col·lectius de risc sanitari: prioritzar serveis de lliurament de comptes a domicili a les persones de risc (identificables a través de qüestionari); establir una “hora segura” d’atenció reservada per a col·lectius de risc; establir cues especials i més àgils per a l’atenció a persones que fan compres per a persones de risc o altres grups professionals; etc.
  8. Crear un mapa municipal interactiu online que identifiqui i geolocalitzi botigues de proximitat, mercats municipals i productors agrícoles amb venda a domicili per recolzar i difondre seus serveis a domicili així com de les xarxes comunitàries o entitats de suport així com altres accions de difusió.
Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest