Un any després de l’1O, urgeix acabar amb polítiques reaccionàries que retallen llibertats

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies.

La gent del Comú vam participar activament en el referèndum d’ara fa un any defensant que en la base de la democràcia hi rau el dret a decidir-ho tot. Igual que havíem fet 3 anys abans en el Multirreferèndum, ens vam sumar a una onada de gent que reclamem ser escoltats. Al 2014 Artur Mas va posar pals a les rodes d’aquella expressió democràtica ciutadana per decidir sobre qüestions bloquejades a les institucions com el model d’agricultura, el deute il·legítim, el model energètic o el de gestió de l’aigua. I els pals a les rodes, tres anys després, van passar un 1 d’octubre als caps, a les mans, o a les cames de molta gent entre els més de 2 milions de persones que van acudir pacíficament a una urna per expressar el seu parer.

Els Mossos d’Esquadra van aixecar acta a 161 taules de les 237 instal·lades durant el Multireferèndum de 2014

Al Comú de Lleida, reunim gent diversa ideològicament, en base a un consens basat en el bé comú, la transparència i la participació per transformar el govern de Lleida. Des de la nostra diversitat, volem recordar els consensos que ens comprometen respecte la situació catalana.
Ens uneix el republicanisme, la defensa de les llibertats i dels drets civils, i per això exigim la llibertat de les preses i presos polítics: Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Carme Forcadell i la finalització de les causes judicials contra activistes i càrrecs institucionals, tant els que estan a Catalunya com a l’exili.

L’oposició de l’Estat i la posterior repressió han impedit la celebració d’un referèndum amb normalitat i plenes garanties, fet que no permet l’aplicació dels resultats de l’1-O amb mesures suficientment legitimades per la societat. El fet que els promotors del referèndum no aconseguissin que tota la ciutadania se sentís cridada a participar tampoc ajuda a legitimar els resultats. No obstant, la mobilització ciutadana li dóna legitimitat per demanar que el resultat tingui conseqüències.

L’1-O i les eleccions catalanes constitueixen un mandat de superar el règim monàrquic del 78, ampliant les majories socials també amb opcions no independentistes. Per això, apostem per un procés constituent que doni continuïtat a l’empoderament ciutadà, sense subordinar-lo necessàriament a una reforma constitucional a Espanya, que celebraríem que es pogués produir.

Denunciem el discurs de la por i l’odi de determinats partits polítics i mitjans de comunicació, justificant mesures que vulneren els drets fonamentals i que donen ales al creixement del feixisme.

Entenem que la situació actual requereix diàleg institucional sense condicionants ni coaccions, acompanyat per un diàleg que impliqui la ciutadania, organitzacions socials i partits polítics, creant espais transversals que convidin i interpel·lin les diferents visions de la societat.

Des del Comú de Lleida no podem acceptar la negativa de PP, C’s i PSOE a reconèixer la realitat política catalana i l’opció del referèndum, com tampoc la paràlisi en les polítiques socials i econòmiques que afrontin les greus desigualtats socials i reptes mediambientals que ens afecten.

Per això, un any després de l’1 d’octubre, seguim reivindicant el dret a decidir-ho tot i denunciant les polítiques reaccionàries que ens retallen, a totes, les llibertats.

Comú de Lleida

Referèndum 1 octubre

Referèndum 1 octubre Escola del Treball (autor/a desconegut/da)

Referèndum 1 octubre IES Josep Lladonosa (autor/a desconegut/da)

Referendum 1 octubre Cappont (autor/a desconegut/da)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest