Una nova oportunitat per a Lleida

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , .

Presentem al ple municipal una moció per a la retirada del POUM i l’apertura d’un procés per consensuar un planejament general que obri noves oportunitats per una Lleida cohesionada, verda, i que aposti per l’Horta i l’economia de proximitat.

Insistim i insistirem, amb propostes, amb mocions, amb al·legacions, amb contenciosos, amb xerrades i debats, amb informació cap a la ciutadania… El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal és una eina que marca el futur de la ciutat en termes no només urbanístics, sinó socials, ambientals, econòmics… I per això cal un debat i un consens ampli de ciutat, que ens permeti dissenyar entre totes la ciutat que volem posant al davant els interessos de la seva gent, més enllà dels interessos de constructores, grans empreses comercials i especuladors urbanístics.
Per això, i perquè l’actual POUM és vigent fins al 2023, i tenim temps de fer les coses millor, presentem al Ple municipal una moció que demana la retirada de la nova proposta de POUM i l’inici d’un procés de revisió que permeti posar sobre la taula les diferents alternatives i propostes per a la ciutat, a partir d’estudis actualitzats de les necessitats i previsions de creixement de la ciutat.

 

Per què ens oposem al POUM?

  • Perquè no és una proposta de consens: només compta amb el suport de PSC, C’s i PP; ha rebut més de 400 al·legacions; ha despertat la preocupació d’associacions de veïns, de pagesia, del teixit comercial i empresarial.
  • Perquè està basat en previsions de creixement de la població que ja sabem que són irreals: la població de Lleida està experimentant una davallada continuada d’habitants des de l’any 2012, amb 2.500 habitants menys els últims 5 anys. La desviació real acumulada l’any 2017 respecte de les projeccions de la Memòria del POUM és de 12.673 habitants menys en l’escenari alt respecte a les previsions. És evident que en cap cas s’assoliran els 179.624 habitants el 2030 ni les necessitats plantejades de 15.788 nous habitatges sobre les que es sustenta tota la Proposta urbanística del Planejament.
  • Perquè preveu una ampliació de zones urbanitzables per crear fins 43.100 nous habitatges que no fan falta, sense garantir la cohesió de les zones actuals de creixement de la ciutat.
  • Perquè redueix zones verdes, maquillant-ho en una memòria descriptiva que comptabilitza com a espais verds els parcs situats en zones no urbanitzables (com la Mitjana) i rotondes i mitjanes que no s’aprofiten realment com a àrees verdes per al gaudi de les veïnes i veïns de la ciutat. El nou POUM elimina cinc parcs urbans previstos en el planejament vigent i acaba reduint els 20,8m2 de zones verdes per habitant del planejament vigent a només 8,6m2 en la nova proposta en tràmit.
  • Perquè estableix una urbanització de l’Horta que obligarà a un procés de compravenda de terrens i aprofitaments obrint indubtablement la porta a un procés d’especulació urbanística, que entrarà en conflicte amb els usos agrícoles i que pot expulsar moltes famílies de l’Horta.
  • Perquè duplica la superfície comercial amb quatre grans àrees comercials que sumen 218.406m2 enfront els actuals 276,209m2 de comerç diversificat: entenem que Lleida necessita alguna superfície comercial mitjana i gran, però no quatre, i no tot a l’extraradi, com preveu el POUM, sense tenir els estudis d’impacte econòmic i de mobilitat que requereix una proposta com aquesta.
  • Perquè retalla l’alçada de milers d’immobles ja construïts, reduint per tant l’aprofitament urbanístics de zones ara urbanitzades, i reduint el valors d’aquests immobles: aquesta mesura, combinada amb una previsió de noves zones urbanitzables amb alta densitat d’habitatge, obre la porta a negocis sucosos a constructores a la vegada que pot gentrificar el casc antic i posar en perill la consolidació de la ciutat
  • Perquè el POUM actual es va publicar al DOGC en la versió definitiva consolidada al 2003 i per tant encara és vigent fins al 2023: el planejament actual es va aprovar en primera instància al 1995, però la Generalitat va condicionar la seva aprovació a unes correccions i revisions que no concreten fins al 2003, que és quan de fet es publica, i per tant inicia la vigència, el text refós definitiu.

Tenim temps, doncs, i l’oportunitat de dissenyar un millor futur per a Lleida, que en faci una ciutat de referència en urbanisme al servei de les persones, respectant la particularitat d’un ciutat amb una Horta com la de Lleida, definint un model de ciutat per a una economia diversificada i un comerç que doni vida als barris.
Per això, al Ple, demanarem el suport dels grups polítics a iniciar una revisió del POUM que compti, de veritat, amb les aportacions i la participació dels diferents agents de la ciutat.

text de la moció del Comúdelleida per a la retirada i revisió del POUM, presentada al Ple de juliol

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest