Visita del comúdelleida a la finca experimental de l’IRTA a Mollerussa

Posted on Posted in Ciutat capdavantera, Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Comú de Lleida and tagged , , , , , , .

Aquest matí, la regidora del comúdelleida, Laura Bergés ha visitat la finca experimental de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Mollerussa acompanyada de Rosa Cubel, directora de Relacions Institucionals de l’IRTA i Luís Asín, cap del programa de Fructicultura i responsable del projecte d’Agrovoltaisme.

Aquesta visita ens ha permès veure de prop un projecte que ens aportarà coneixement sobre com combinar polítiques de reforç de la pagesia i la sobirania alimentària amb les polítiques de transició energètica“, destacava la regidora del comúdelleida, Laura Bergés.

La finca agrícola combina la producció de cultius amb l’energia solar, gràcies a la instal·lació agrovoltaica experimental de l’IRTA. Aquest sistema integra fruiters amb una estructura metàl·lica que suporta plaques fotovoltaiques, dissenyades no només per generar electricitat, sinó també per gestionar l’exposició solar i la temperatura de la plantació. Aquesta tècnica, coneguda com agrofotovoltaisme, permet generar electricitat a través de panells solars mentre es manté la producció agrícola.

Des del comúdelleida s’ha subratllat la importància d’aquest projecte, que contribueix a la modernització del sector agrari i alimentari, al mateix temps que planteja una alternativa d’increment de la producció d’energies renovables compatible amb el manteniment de l’activitat agrària.

En un moment en què cal accelerar la producció energètica, però també reforçar i protegir l’activitat agrària, aquest projecte de l’IRTA, i altres que avancen en l’optimització de l’ús de l’aigua, són cabdals per al nostre territori, i per a la nostra ciutat, en el context del canvi climàtic”, afegia la Laura Bergés.

En aquest sentit, la regidora recordava propostes del grup municipal, que defensen una planificació del desplegament d’energies renovables que respecti el valor agrícola de les terres, aprofitant terrenys erms i en desús, o que puguin aprofitar aquestes noves possibilitats que apunten els treballs de l’IRTA. “Iniciatives com aquesta finca, aposten per un futur més sostenible i resilient per a tothom“, concloïa la regidora.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest