Davant una UE que fortifica Europa, apostem per teixir una xarxa ciutat a ciutat de municipis que estiguin a l’alçada dels seus ciutadans i ciutadanes, que ahir es van expressar al carrer. Rebutgem de ple la imposició de qualsevol tractat que permeti les deportacions massives i la vulneració del dret a l’asil. Un acord que se salta la legislació internacional i la Declaració Universal dels DDHH. Volem un ajuntament que no sigui passiu, sinó que prengui la iniciativa. Allò que no fan les administracions competents ho podem fer des de les ciutats, on el compromís amb els Drets Humans segueix ben viu, com vam comprovar ahir amb la manifestació de centenars de lleidatans. Les administracions tenen les competències, però els ciutadans la responsabilitat. I són els ajuntaments els que han d’atendre, canalitzar i donar resposta a aquesta sensibilitat expressada per la ciutadania.
Convidem l’alcalde Àngel Ros a que segueixi l’exemple de ciutats com Barcelona, que ha establert acords de col·laboració directa amb Lesbos i Lampedusa i ha fet una petició al president espanyol Mariano Rajoy: la reubicació directa, de ciutat a ciutat, de persones refugiades. Lleida pot, i ja ha demostrat que vol, acollir persones refugiades. Espanya es va comprometre a acollir-ne 17.600 persones i en porta 18. Esperem que l’equip de govern no contempli aquesta paràlisi sense fer res, sinó que es vulgui coresponsabilitzar. Des del Comú també pensem que la solidaritat entre ciutats ens humanitza, ens fa més forts i més eficaços. No hem de seguir esperant: si les polítiques deshumanitzades de la UE i l’estat espanyol impedeixen l’arribada de persones refugiades, la ciutat ha d’enviar -dins les seues possibilitats- ajuda allí on més es necessiti. La crisi es pot governar des de la solidaritat, sense por i amb una ferma lluita contra la xenofòbia.
Preguntes al Ple
Tots els grups municipals van votar al ple de setembre a favor de la moció de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. Preguntarem al proper Ple sobre el compliment dels 14 compromisos que establia el text per saber, entre altres, quins passos s’han fet per incorporar al pla d’acollida municipal l’asil.
L’esmena del Comú per establir una reserva pressupostària va ser tombada, però seguim apostant perquè hi hagi partida de diner públic per enviar ajuda, i que aquesta no es limiti a un compte corrent obert a les aportacions de la gent. No és moment d’excuses sinó de compromisos valents, des dels municipis, davant el patiment i la vulneració dels drets humans que tantes persones, infants inclosos, estan patint.
Així mateix proposem que tots els grups municipals expressin el rebuig explícit a l’acord UE-Turquia amb una declaració institucional o a través d’una moció conjunta. Entenem que el text consensuat, com demanen entitats com Amnistia Internacional, ha d’exigir a la UE i al govern espanyol que, de forma urgent, reubiqui a les persones atrapades a Grècia.