El Comú proposa un pla integral de ciutat per l’eficiència i la sostenibilitat energètica

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , .

El model energètic vigent, basat preferentment en els combustibles fòssils, té uns límits evidents de tipus econòmic, social (desigualtat i pobresa energètica) i ambiental. Atenent al paper fonamental de les ciutats en la configuració del nou paradigma energètic, i en consonància amb l’Acord de París, el Comú de Lleida proposa una sèrie de mesures per reactivar el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible de Lleida (PAES) i per capgirar la tendència de la ciutat de Lleida en matèria d’estalvi energètic i producció d’energies renovables mitjançant els següents acords:

  1. L’ajuntament de Lleida incorporarà sistemes de generació d’Energies Renovables (Solar tèrmica, solar Fotovoltaica i mini eòlica) a totes les teulades on sigui tècnicament viable, dels edificis de titularitat municipal.
  2. L’ajuntament afavorirà la rehabilitació energètica de façanes i finestres amb incentius fiscals i amb l’adaptació de les normatives urbanístiques municipals, de manera que es permeti invasió de la via pública uns centímetres amb instal·lació de proteccions solars, espais intermedis i altres element d’estalvi energètic.
  3. L’ajuntament de Lleida sol·licitarà formar part de la «Taula d’Impuls a l’autoconsum fotovoltaic de Catalunya».
  4. L’ajuntament realitzarà una campanya a la tardor de 2017, 2018 i 2019 de difusió massiva sobre la llei 24/2015. Aquesta campanya hauria de començar amb una convocatòria a totes les associacions interessades de la ciutat i amb la formació pertinent per tal es constitueixin com a punts d’informació. L’ajuntament destinarà els diners que rep la Paeria del fons de Pobresa Energètica de la Generalitat per realitzar auditories massives a llars vulnerables i a cobrir petites inversions en estalvi energètic a les famílies, en comptes de destinar-ho a pagar factures.
  5. L’Ajuntament controlarà la despesa energètica dels edificis públics, implementant un protocol d’ús correcte del sistema de calefacció, refrigeració, i il·luminació, acompanyat de campanyes de sensibilització pel bon ús de l’energia en els llocs de treball.
  6. L’ajuntament encarregarà una avaluació i revisió de l’actual PAES.
  7. L’ajuntament de Lleida aplicarà el compliment estricte de l’Ordenança Municipal Reguladora de la incorporació de sistemes de captació d’energia solar per a usos tèrmics en el municipi de Lleida. Tanmateix, començaran els treballs per ampliar l’ordenança als sistemes de captació fotovoltaica i adequar el text actual als avenços tècnics.

Plaques solars (imatge de Fundació Bit) a Flickr

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest