Ens preocupa que el govern vulgui mantenir l’actual model de recollida de residus amb contenidors

Posted on Posted in Ciutat capdavantera, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Lleida, Notícies and tagged , , , .

«Ens sortirà molt car, no complirem amb la llei de reciclatge i ens endarrereix en la transició ecològica imprescindible»

«Amb un nou sistema de recollida de residus es podria generar un estalvi de 400.000 euros a l’any com a mínim, i és l’única opció que garanteix els nivells de reciclatge i de reducció de residus que ens marca la llei i la necessària acció davant el canvi climàtic» ha explicat la regidora del comúdelleida, Laura Bergés. «Per això ens preocupa molt que el govern hagi fet un contracte per a l’elaboració de les clàusules del nou contracte de recollida i gestió de residus que contempla mantenir l’actual sistema contenitzat».

Extracte del contracte per a l’elaboració del contracte de neteja i residus: prestacions

El grup municipal del comúdelleida ha presentat una bateria de preguntes i peticions d’informació a la comissió informativa de Gestió de la Ciutat en relació al contracte definit per l’ajuntament per a l’elaboració de les clàusules del nou contracte de neteja i residus. «Volem conèixer els arguments que han dut al govern a plantejar el manteniment de l’actual sistema contenitzat, perquè amb els estudis fins ara disponibles està molt clar que el Porta a Porta és el sistema més eficient en termes ecològics i més barat en termes econòmics per a l’ajuntament, i que per tant pot permetre modular millor la taxa d’escombraries»

El nou contracte ha de garantir que complim la llei de residus

L’estudi encarregat per l’ajuntament el 2020, per analitzar la implantació d’un nou sistema de recollida de residus Porta a Porta, detectava que el sistema actual que es vol mantenir assoleix un 37% de reciclatge, per sota de la mitjana catalana, 45%, i més per sota del compliment dels objectius fixats en la llei, un percentatge del 55% al 2025, del 60% al 2030 i del 65% al 2035, el període en què previsiblement estarà actiu el nou contracte.

«El nou contracte també hauria de garantir que complim amb els objectius de reducció de la quantitat de residus generats fixats en la llei, i el sistema actual ja hem comprovat que no és eficient per promoure aquesta reducció, al contrari», ha explicat Laura Bergés. La Llei de Residus (Llei 7/2002) fixa uns objectius de reducció de residus generats del 13% al 2025 i del 15% al 2030, sempre en relació al 2010, mentre que a Lleida el total de residus està augmentant ininterrompuda-ment des del 2014.

El volum de residus generats a Lleida va ser de 58.338 tones al 2010, es va reduir lleugerament fins al 2014, però al 2022 pujava fins a les 63.859 tones, segons dades de l’Agència Catalana de Residus.

El nou contracte ha de garantir el millor cost per a l’ajuntament

En quant a l’eficiència econòmica, l’estudi realitzat al 2020, valorava els costos per a l’ajuntament de l’actual sistema de recollida i gestió de residus en 9,2 milions d’euros en 2024, enfront dels 8,8 milions d’euros que comportaria el sistema Porta a Porta en el primer any d’implantació. L’estalvi per a l’ajuntament del model de recollida del Porta a Porta, per tant, seria d’almenys 400.000 euros en el primer any i superior en la mesura que aniran augmentant els costos d’abocador, alhora que s’incrementarien els ingressos per la valorització de les fraccions de residus reciclables.

Evolució del canon d’abocador en els darrers anys

Per altra part, la regidora del comúdelleida ha ressaltat també que «no assumir ara el canvi en el model de gestió de residus que sabem que hem de fer implicarà que les inversions que fem ara quedaran obsoletes en breu i, per tant, haurem de tornar a fer noves inversions abans, amb el sobrecost que suposa».

El nou contracte ha de garantir que reduïm les emissions de CO2

El Comú considera imprescindible que el nou contracte de recollida de residus tingui en compte l’impacte d’emissions de CO2 dels diferents sistemes. «Els informes ja fets indiquen que amb el Porta a Porta podem assolir una reducció d’emissions de CO2 equivalent a les emissions de 40.000 cotxes», exposava la regidora Laura Bergés. «Si de veritat volem actuar per mitigar el canvi climàtic i els problemes associats de salut, contaminació i sequera que patim a la ciutat, no podem mantenir el sistema actual».

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest