Feina pendent per a l’èxit del Porta a Porta

Posted on Posted in Notícies.

Article d’opinió del Sergi Talamonte, regidor del comúdelleida

Després de sortejar tots els pals a les rodes que em va posar Toni Postius, impedint que la implantació del Porta a Porta comptés amb més pressupost per incloure millores i facilitats als veïns. Després de fer les reformes tècniques i pressupostàries necessàries per solucionar els problemes estructurals de la proposta d’implantació que ens va deixar el Fèlix Larrosa. Després d’innumerables reunions amb AAVV de Pardinyes, comunitats de veïns i veïnes, grups municipals, serveis tècnics de la Paeria, etc…

Finalment el 14 de març del 2021, en plena pandèmia, vam implantar el nou model de recollida Porta a Porta en zona d’alta densitat urbana a bona part dels barris de Pardinyes i Balàfia.

Les primeres setmanes les dades ja van ser contundents… el barri va passar de reciclar el 26% al 70% d’un dia per l’altre. Però el més difícil estava encara per fer.

Les claus per a l’èxit del Porta a Porta

La modificació del servei de recollida domiciliària i la implantació del porta a porta havia de tenir quatre eixos fonamentals per aconseguir que fos un èxit. 1) Molta informació i sensibilització prèvia, 2) reforç de la neteja, seguiment de les incidències, i més sensibilització després de la implantació, 3) modificació de la taxa d’escombraries, amb bonificacions i recàrrecs en funció de la participació, 4) i inspeccions i sancions per erradicar els abandonaments d’escombraries al carrer i l’incivisme.

Des del primer dia vam fer un seguiment de les incidències amb reunions setmanals entre la consultora, els tècnics de la regidoria, la companyia ILNET i jo mateix. Aviat es va veure clara la necessitat d’activar amb urgència les actuacions previstes en la post implantació. Es va preparar una carta d’agraïment a qui reciclava correctament i una altra informativa a qui no participava en la recollida selectiva. També vam preparar una campanya de visites personalitzades i un programa d’inspeccions i sancions als abandonaments d’escombraries al carrer.

Procediments aturats

Però el 14 de juliol del 2021 l’alcalde va fer fora al comúdelleida del govern municipal i va canviar sobtadament el regidor de l’àrea de Transició Ecològica. No poso en dubte la voluntat o motivació del nou regidor de l’àrea, però el cert és que tot el procediment es va aturar.

Al setembre el comúdelleida va aconseguir la modificació de la taxa d’escombraries pels pèls i amb molta reticència dels grups del govern, però ens van retardar la seva aplicació fins al 2023.

I de les noves campanyes de sensibilització i sancions, res de res. Vaig assistir a una obertura de contenidors d’orgànica on es va constatar el gran nombre de deixalles impròpies, però el nou regidor de l’àrea no hi era present. Tot molt preocupant.

Urgència per millorar, més, les xifres de recollida selectiva

Ara, un any després de la implantació del porta a porta reclamen que el govern municipal i el regidor Jaume Rutllant siguin diligents. Que treballin per erradicar l’abandonament d’escombraries als barris de Pardinyes i Balàfia. Que posin en marxa noves campanyes de sensibilització i seguiment personalitzat a qui no participa en el reciclatge.

Falta encara molta feina per fer en la implantació del porta a porta i ja no volem més excuses, ja no volem esperar més. En un any de Porta a Porta a Pardinyes i Balàfia hem augmentat el material reciclat en 743 tones, rebaixant el cost de l’abocador i, sobretot, evitant 1.500 tones mètriques d’emissió de CO2 a l’atmosfera.

Però encara tindríem xifres millors si reduïm el nombre de persones que no estan participant correctament en la recollida selectiva. La  majoria del veïnat dels barris afectats sí que ho està fent bé i es mereixen que la prova pilot sigui un èxit i un referent.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest