Ja tenim eines per un lloguer assequible

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria and tagged , , .

Les últimes setmanes, les organitzacions que lluitem per aconseguir un habitatge digne a Catalunya hem rebut una gran notícia: el TC ha acceptat el desistiment del recurs presentat pel PP contra els dos articles més importants de la Llei d’emergència habitacional i pobresa energètica. Els propietaris de pisos hauran d’oferir un lloguer social als inquilins abans de fer un procés de desnonament i els bancs i els fons voltor hauran de cedir els seus habitatges buits als fons d’habitatge de lloguer social municipal.

Aquesta llei tanca tota la normativa existent a Catalunya i fa que el govern de la Paeria ja no tingui cap excusa per a fer possible que cap família a Lleida pagui més del 20% dels seus ingressos en un lloguer o hipoteca. Potser la situació a Lleida no és tan dramàtica com a BCN, però la realitat és que el 50% del pisos que es lloguen a Lleida tenen un cost mensual superior als 550€, i només un 5% costen menys de 400€. Si tenim en compte que a Lleida hi ha més de 5000 famílies que viuen de la renda garantida, amb ingressos inferiors als 800€, i que els ingressos mitjans anuals oscil·len entre els 14000€ pels més joves i pensionistes, i els 25000 per la gent de mitjana edat, podem deduir que un nombre molt gran de persones està pagant un percentatge molt alt dels seus ingressos en el lloguer, o directament, no pot accedir al mercat de lloguer.

Veient la política que ha aplicat el PSC amb Cs i PP en aquests últims anys, amb menys de 500 habitatges disponibles per a lloguer social i amb més de 7000 pisos buits, des del Comú de Lleida considerem que cal posar en circulació com a mínim 2000 habitatges de lloguers inferiors als 400€, a Lleida, en el pròxim mandat. Començarem fent el cens de pisos buits, obligarem a la cessió i finalitzarem amb l’expropiació temporal o imposant les multes, com estableix la llei.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest